Εξορμήσεις

Canyoning στην Ευρυτανία 

Εξόρμηση για Canyoning, Via Ferrata, και River Trekking  στην πιο άγρια περιοχή της Ελλάδος.

 

3 ημέρες, ανάμεσα σε βουνά, δάση, νερά και ποτάμια. 3 ημέρες, ανάμεσα σε σε φωλιασμένα ορεινά χωριά που ο χρόνος τα έχει ξεχάσει.

 

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάβαση των φαραγγιών Ροσκάς, Βόθωνα, Χαλικορέματος ή Μαύρης Σπηλιάς.

 

Τι είναι το Canyoning;


Canyoning είναι μια νέα σχετική δραστηριότητα στη φύση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Συγκεκριμένα Canyoning είναι η διάσχιση τεχνικών φαραγγιών ακολουθώντας την πορεία των υδάτων και προσπερνώντας κάθε εμπόδιο με τεχνικά μέσα.

 

Οι τρόποι κίνησης σε ένα τεχνικό φαράγγι περιλαμβάνουν τεχνικό περπάτημα, κολύμπι, άλματα και φυσικές τσουλήθρες σε βάθρες, αλλά και καταβάσεις με σχοινιά και άλλο ορειβατικό εξοπλισμό, όταν αυτό απαιτείται.

 

Είναι ένα σπορ που συνδυάζει πολλά από τα αθλήματα βουνού όπως ορειβασία, αναρρίχηση, σπηλαιολογία, κολύμβηση.

 

Ανάλογα της εποχής και της μορφολογίας του φαραγγιού, μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει έναν ή και παραπάνω τρόπο κίνησης.

 

Τι είναι η Via Ferrata ;


Via Ferrata είναι μια μορφή αναρρίχησης (η ευκολότερη) όπου τόσο για την ασφάλιση όσο και για την προώθηση πέρα από το ανάγλυφο του βράχου χρησιμοποιούνται μεταλλικά σκαλοπάτια, βύσματα, αγκυρώσεις και συρματόσχοινα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στην ορθοπλαγιά. Με τη Via Ferrata ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει εκτεθειμένα περάσματα με απόλυτα ασφάλεια και να πραγματοποιήσει διαδρομές όπου χωρίς τον τεχνικό εξοπλισμό θα ήταν αδύνατο.


Τι είναι η River Trekking ;


River Trekking είναι η μορφή πεζοπορίας όπου λαμβάνει χώρα στην κοίτη ενός ποταμού. Χωρίς ιδιαίτερης δυσκολίας περπάτημα, αλλά και χωρίς να υπάρχει «σηματοδοτημένο μονοπάτι», ακολουθάμε την πορεία του νερού και επισκεπτόμαστε μέρη όπου χάρη της παρουσιάς του νερού η πανίδα και η χλωρίδα ανθίζει. Τα συγκεκριμένα στην Ευρυτανία λόγω των κλείστων τοιχωμάτων και του απομονομένου ορεινού περιβάλλοντος μαγεύουν τον επισκέπτη απομακρύνοντας τον κατά πολύ από την καθημερινή του δραστηριότητα.

 


Ποίοι μπορούν να συμμετάσχουν;

 

Κάθε ένας με αγάπη για τη φύση, μέτρια φυσική κατάσταση, καλή ψυχική και σωματική υγεία, μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα μύησης αρχαρίων στο Canyoning, αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

 

Όσο το επίπεδο δυσκολίας του φαραγγιού αυξάνει, αντίστοιχες θα πρέπει να είναι οι δεξιότητες, η φυσική κατάσταση και οι εμπειρίες του συμμετέχοντα.

 

Μαζί μας έχουν αρχίσει 100ντάδες παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, αλλά και πολλοί συνταξιούχοι, αξιοποιώντας ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους στο ύπαιθρο.Πρόγραμμα

06/06/2014 Συνάντηση και κατασκήνωση στα Διπόταμα.

07/06/2014 Κατάβαση του Βόθωνα – Αναχώρηση για Δολιανά – Δείπνο BBQ

08/06/2014 Κατάβαση του φαραγγιού Ροσκά – Αναχώρηση για Καστανιά – Δείπνο BBQ

09/06/2014 Κατάβαση του φαραγγιού Χαλικορέματος, - Επίσκεψη στο «Μικρό Πάντα Βρεχει» ή εναλλακτικά  Via Ferrata και κατάβαση στη Μαύρη Σπηλία.


Εναλλακτικά θα υπάρξει ομάδα όπου αντί για Canyoning θα κάνει 2 ημέρες River Trekking.

 


Τα φαράγγια

  • Φαράγγι Βόθωνα, Ευρυτανίας: Το φαράγγι του Βόθωνα με ελάχιστο μήκος αλλά υψηλή καθετότητα προσφέρεται τόσο για όσους θέλουν να εξασκήσουν τις τεχνικές τους, όσο και για όσους θέλουν απλά ένα εύκολο φαράγγι για να ξεκινήσουν ομαλά το τριήμερο μας. Πανέμορφο ήπιο μονοπάτι για την είσοδο στο φαράγγι, πλούσια πανίδα στην κοίτη, στενά τοιχώματα, απανωτοί καταρράκτες και μια εντυπωσιακή έξοδο στον Κρικελοπόταμο  ποταμό είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το Canyoning στο Βόθωνα.

Χρόνος κατάβασης: 4-5 ώρες

  • Φαράγγι Ροσκάς, Ευρυτανίας: Το φαράγγι της Ροσκάς, θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ελλάδος και όχι άδικα. Παραπάνω από 30 αλλεπάλληλες τεχνικές καταβάσεις, άλματα και κολύμπι στο παραμυθένιο σκηνικό του φαραγγιού. Κρυστάλλινα νερά με φόντο τα δέντρα των πυκνών δασών των εκατέρωθεν πλαγιών που κλείνουν από πάνω σου, σε ακολουθούν στο σύνολο της διάσχισης έωσώτου «βγεις» στο Κρκελοπόταμο. Και εκεί, συναντάς το φημισμένο «Πάντα βρέχει»’ μια πληθώρα αναρριχητικών φυτών σχηματίχουν καταρράκτες στα ψηλά τοιχώματα του ποταμού δημιουργώντας ενά μαγικό τοπίο που αξίζει να δείτε.

Χρόνος κατάβασης: 6 ώρες

  • Φαράγγι Μαύρης Σπηλαίας, Ευρυτανία: Λιγότερο από μια ώρα από το Καρπενήσι μέσα στο μαγευτικό ελατόδασος του Προσσού, βρίσκεται το εντυπωσιακό φαράγγι της Μαύρης Σπηλαίας.

Η παρουσία του νερού σχεδόν όλο το χρόνο, έχοντας σμιλεύσει την πέτρα έχει δημιουργήσει το φαράγγι της Μαύρης Σπηλαίας σε ένα αλπικό περιβάλλον με ορθοπλαγιές, αλπικές κορυφές και πανάρχαια δάση.

Η διάσχιση του συγκεκριμένου φαραγγιού είναι ιδανική επιλογή για αρχάρια άτομα που θέλουν να μυηθούν στις τεχνικές κατάβασης τεχνικών φαραγγιών, όπως επίσης και για παιδιά καθώς στο μεγαλύτερο μέρος η υδάτινη διαδρομής που θα ακολουθήσουμε, τέμνεται αρκετές φορές με παραποτάμιο μονοπάτι καθιστώντας άμεση την οποιαδήποτε διαφυγή.

Το εν λόγω φαράγγι γενναιόδωρα πέρα από τις όμορφες εικόνες που μας χαρίζει, διαθέτει κάποια σπηλαιώματα όπου το νερό σχηματίζει μοναδικές καταρράκτες κουρτίνες σε ιζηματογενή πετρώματα, ενώ βαθιές του βάθρες προσφέρονται για κολύμπι, άλματα και νερό-τσουλύθρες ολοκληρώνοντας τους τρόπους κίνησης μας στο τεχνικό φαράγγι.

Highlight τα τελευταία χρόνια στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλαίας αποτελεί μια από της 2-3 ασφαλισμένες διαδρομές Via Ferrata της Ελλάδος όπου με τον αναρριχητικό μας εξοπλισμό μπορούμε με ασφάλεια να προωθηθούμε στο καλλίτερο σημείο του φαραγγιού και κερδίζοντας ύψος να απολαύσουμε 2 επιπλέον καταβάσεις (Rappel)

Χρόνος: 4-5 ώρες

 

 

Διανυκτέρευση

Η διανυκτέρευση θα γίνει στο ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας κατασκηνωτικό υλικό. Στη περιοχή, δεν υπάρχουν οργανωμένα καταλλήματα.

 

Σίτιση

Στη περιοχή υπάρχουν ταβέρνες, αν και επιδίωξη μας είναι η οργάνωση BBQ. Το μέρος διαθέτοντας τρεχούμενο νερό, προσφέρεται.

 

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής στην εξόρμηση είναι 120 ευρώ που περιλαμβάνει:

  • Συνοδεία από πιστοποιημένους συνοδούς
  • Ενοικίαση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού
  • Ασφαλιστική κάλυψη έναντι ατυχήματος

Για τους πιο έμπειρους φίλους μας, που διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό, το κόστος συμμετοχής ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:

  • Άτομα που δεν έχουν παρακολουθήσει σχολή Canyoning: 60 Ευρώ
  • Απόφοιτοί Σχολής Μύησης Αρχαρίων: 45 Ευρώ
  • Απόφοιτοί Σχολής Προσωπικής Τελειοποίησης: 30 Ευρώ
  • Απόφοιτοί Σχολής Προσωπικής Τελειοποίησης με σχοινί: 12 Ευρώ  (εάν θέλουν ασφαλιστική κάλυψη).

Για πάνω από 4 συμμετοχές, ή τμηματική συμμετοχή στο πρόγραμμα υπάρχει έκπτωση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε.


 

Μετακίνηση


Η μετακίνηση στην εξόρμηση έχει προβλεφθεί με ίδια μέσα, ενώ θα υπάρξει προσπάθεια κάλυψης κενών θέσεων ώστε να εξυπηρετηθούν και όσοι δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, αλλά και να μειωθούν στο κατά άτομο το κόστος μεταφοράς.

 


Δηλώσεις Συμμετοχής

Στην εξόρμηση μπορούνε να συμμετάσχουν όλοι, καθώς και τρία φαράγγια είναι κατάλληλα τόσο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο των φαραγγιών, όσο και για αυτούς που ασχολούνται με το canyoning και θέλουν περαιτέρω να εξασκηθούν.

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδρομή θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 την οποία θα βρουν στο ακόλουθο link, και να αποστείλουν στο info@outdoorway.gr το αποδεικτικό κατάθεσης της προκαταβολής για την εκδρομή.

Η προκαταβολή ανέρχεται στο 80% του συνολικού κόστους συμμετοχής, και πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό 5037-025346-199, με IBAN GR92 0172 0370 0050 3702 5346 199 (ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ), αναφέροντας ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας και την ημερομηνία της εκδήλωσης.

-   Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει το Σάββατο 7/6/2014

-   Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής έως και δεκαπέντε ημέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής επιστρέφεται ολόκληρο το καταβληθέν ποσό. Αν η ακύρωση γίνει από δεκαπέντε ημέρες έως και επτά ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής επιστρέφεται το μισό (50%) καταβληθέν ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή, η ακύρωση γίνει το τελευταίο επταήμερο πριν την έναρξη της εκδρομής το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

 

 

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή απορία καλέστε την outdoorway στα τηλέφωνα 2109564772 – 6973352579 ή στείλτε e-mail στο info@outdoorway.gr με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.